botez copil

Obiceiuri si traditii romanesti – la botezul copilului

Daca doresti sa organizezi un botez traditional pentru copilul tau, iti prezentam mai jos cateva obiceiuri si traditii la botez de care ai putea sa tii cont.

De asemenea vei afla care este rolul nasilor la botez, al parintilor si mai multe despre baita de a doua zi.

Rolul parintilor la botez:

  • sa aiba certificatul de nastere al copilului la biserica
  • sa aiba la ei o foarfeca si o cutiuta pentru prima suvita a copilului botezat taiata de preot.
  • sa cumpere bomboane pentru servit in biserica
  • sa cumpere nasilor un cadou
  • daca Botezul se face cu pana la 40 zile de la nastere, mama nu va putea intra in biserica,  daca au trecut cele 40 zile ea va putea  intra in biserica si poate participa la slujba.

Nasul este parintele sufletesc al celui nou botezat. Prin botez el devine ruda duhovniceasca si povatuitor spre Hristos al finului sau, avand o mare datorie fata de acesta.

Rolul nasilor la botez:

sa cumpere lumanarea de botez

sa aduca vinul  si uleiul ce vor fi sfintite la botez

sa cumpere o icoana ce va fi sfintita si daruita parintilor

sa cumpere trusoul pentru botez care ar trebui sa contina urmatoarele: panza de mir(crasma), fasa de bumbac, prosop pentru bebe, prosop si sapun pentru preot, sticluta pentru mirc, cutiuta pentru prima suvita. Poti comanda trusouri botez de la Rochite Ocazii Fetite , cu siguranta vei gasi trusoul de botez perfect atat pentru botezul unei fetite cat si a unui baietel.

sa cumpere tinuta cu care va imbraca bebelusul dupa botez

nasii platesc slujba la biserica.

inainte de botez nasii ar trebui sa se spovedeasca si s a se impartaseasca.

Baita de a doua zi dupa Botez

Baita de a doua zi dupa botez are o semnificatie aparte, este momentul in care parintii spirituali ai micutului il binecuvanteaza cu noroc si sanatate  iar nasa devine ca a doua mama pentru bebelus, cea care il va ghida si il va sfatui in viata.

Mama si nasa vor pregati cele necesare pentru baita, dar nasa va fi cea care il va imbaia.

  • in cadita se pun diverse obiecte: fasa de botez, un banut de aur sau argint pentru noroc, petale de flori si busuioc sa creasca copilul frumos,,o verigheta sa aiba o casatorie trainica,menta sa fie sanatos, orez,mir,lapte,,sa aiba bunastare,,apa sfintita sa fie protejat mereu, miere sa aiba o viata dulce.
  • lumanarea de botez va fi aprinsa pe tot parcursul baitei
  • in timpul baitei nasa ii ureaza bebeulusului diverse: sa fie sanatos, sa fie intelept, sa fie ascultator, sa fie cinstit sis a aiba viata lunga si fericita.
  • dupa ce copilul este imbaiat, obiceiul spune sa nasii trebuie sa ill strige pe nume si apoi nasa il va unge cu mir la incheieturi si la calcaie(conform traditiei pentru a avea pielea catifelata si a fi ferit de boli)
  • bebelusul va fi imbracat din cap pana in picioare in haine noi alese cu grija de nasi.
  • apa in care a fost spalat copilul se pune la radacina unui copac
  • lumanarea trebuie stinsa doar la tocul usii.

Nasii devin dupa Botezul copilului parintii spirituali ai acestuia.

Dezvolta astfel o legatura spirituala cu acesta pe tot parcursul vietii. Devin protectori ai copilului si au obligatia spirituala de a-l sfatui, de a-l ajuta la greu si de a-i fi alaturi in cele mai importante momente ale vietii.

You Might Also Like

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de email nu va fi publicată.